647 poze   92367 vizite
Albume
1 berzati de vanzare1 voiajori sport1 voiajori sport matca1 voiajori standard   1 poze expo timisoara 20081 voltati maghiari1z vitalitatea porumbeilor2 calitati2 de stiut3 bun de stiut4 sfaturi pentru incepatori6dusmani porumbeilor7 sfaturi pentru columbofili8 sfaturi columbofile9 forma la porumbeiad schaerlaeckensaici sfarsesc porumbeii nostri pentru un cioc de apaalunele fac minuniarticole utile 1articole utile 2baiatu de la tarabolile porumbeilor tratamentele si ordinea acestora inainte de vaccinbusola la porumbeicalendar columbofilcalitatea intodeauna pe primul loccampioni au cercul rotundcampioni la tineretcanari si zebre australienecateva sfaturi despre imperecherecateva sfaturi pentru perioada de zborce ar trebui sa stie fiecarece au si ce nu au in comuncele mai frecvente intrebaricircovirozacoccidiozaconcurs cu porumbeiicorizacum sa ne aparam porumbeii de pasarile de pradacum sa produci porumbei mai bunicum trebuie sa fie porumbeii pe care i cumparamdaca as incepe mainede ce pierdem atatea pasari tineredesigilarea ceasurilordespre antrenamentele porumbeilor la inceput de sezondespre imperecherea reproducatorilordespre misterul pierderilor porumbeilordespre norocdespre olandezi belgieni si ceilaltidespre porumbelu voiajordiftero varioladin experienta articol de ad schaerlaeckensdrojdia de bere vitaminordusardyneducarea puilorelectrolitiexaminarea ochilor porumbeilorfrati janssengafaitul la porumbeii de concursgenetica porumbelului voiajorgripa porumbeilorhrana porumbeiilorhranirea porumbeilor de concursiaurtuliconiteimperecherea si separarea porumbeilorimportanta coincidentei este enormain europa de vestinceputul e greuindex terapeuticinfecti cu ecoliiinfectia cu adenovirusinformatii pentru columbofiliinteresantinterviu cu drde veerd 1intoarcerea femelelorintrebari frecvente 1intrebari frecvente 2intrebari si raspunsurijos joosenjurnalistukoopman 1koopman 2lansare porumbeilegendaru jos klaklucruri de stiutmici trucurimicoplasmaneintelegerinotiuni orientative privind hrananoutati de la olimpiadaobservati partea 1observatii partea 2obtinerea formeioriginile porumbeilor voiajoriotetul de merepacientul englezpagube produse de soimiparamixovirozaparaziti externipeisaje valea jiuluiperceptia timpului la porumbeiperla neagra inebunita dupa stapanul eiporumbei asi nationaliporumbei care nu vor sa se imperechezeporumbei speciali 1porumbei speciali 2porumbei sport puiiporumbeii pe care i cumparamprea departepregatirea porumbeilor in prima saptamana de zborpregatirea puilorprogram principalelor actiuni profilactico curativeproteinepui voiajori standard   eurasa nume ochiregulament fcprreguli de aurreguli de care trebuie sa ne amintimregulile si unele greseli ale columbofililorreteta de hrana mineralasalmonelozasecretul campionilor 1secretul campionilor 2secretul campionilor 3sugestii de ingrijire si intretinere a porumbeilor voiajoritermeni columbofilitrichomonozaun invingatorun porumbel pe nume sisivaccin columbopolivac sVoiajori 2018

membru din 8 April 2007

perceptia timpului la porumbei

Porumbeii percep timpul pe o scara logaritmica.

Sa presupunem ca aveti in fata un anumit numar de bete de diferite lungimi si ca va iluminez cu o lanterna, uneori mai mult timp, alteori mai putin timp. Apoi va cer sa reprezentati timpul fiecarei iluminari cu ajutorul betelor. Daca aveti o perceptie "normala" a timpului, adica una liniara, atunci cand va iluminez de doua ori mai mult timp decat mai devreme, veti alege acum un bat de doua ori mai lung decat ati ales mai devreme.

Insa, daca sunteti un porumbel nu veti face asa, au descoperit oamenii de stiinta. William Roberts de la Universitatea Ontario de Vest din Canada, a descoperit ca porumbeii percep timpul pe o scala logaritmica. Un exemplu de scala logaritmica e acesta: daca iluminarea dureaza de 10 ori mai mult, alegi un bat de 2 ori mai mare, daca dureaza de 100 de ori mai mult alegi un bat de 3 ori mai mare, 1000 corespunde lui 4
si asa mai departe (acesta ar fi un logaritm in "baza" 10).

Matematicienii folosesc logaritmii tocmai pentru a se descurca mai usor cu numere foarte mari logaritmii convertesc numere foarte mari in numere rezonabile. Din punctul acesta de vedere porumbeii par sa fie niste matematicieni innascuti.

In primul experiment, porumbeii au fost antrenati sa apese pe un maner atunci cand lumina era "scurta", cam de o secunda, si pe un alt maner cand lumina era "lunga" sa zicem de 16 secunde. Atunci cand pasarile au vazut lumini de durate intermediare, de sa zicem 8 sau 9 secunde ar fi fost de asteptat sa apese pe manerul din mijloc. Insa in loc de asta ei apasau pe manerul de pe la 4 secunde!

Oamenilor de stiinta nu le-a venit sa creada initial ca porumbeii chiar ar putea folosi o scala logaritmica, ci au crezut ca pasarile sunt pur si simplu induse in eroare de numerele mari. Daca ar fi intr-adevar asa, atunci ar trebui sa fie inca si mai bulversate de luminile si mai lungi. Cu alte cuvinte, ar trebui sa aiba erori din ce in ce mai mari sa se indeparteze din ce in ce mai mult de aparenta lege logaritmica.

Insa, dupa 20 de zile de experimente, Roberts a aratat ca porumbeii nu erau, de fapt, indusi in eroare, ci chiar folosesc o scala logaritmica! Roberts spune ca s-ar putea ca, pana la urma aceasta, sa fie o strategie descoperita de evolutie pentru a face fata numerelor mari. Porumbeii calatoresc pe distante lungi si s-ar putea sa aiba nevoie de aceasta adaptare logaritmica pentru a nu se rataci.

El a remarcat ca, chiar daca acest lucru pare neintuitiv, rezultatele s-ar putea sa se aplice si la oameni. Acest lucru ramane sa fie testat. Este interesant de remarcat faptul ca se stie ca logaritmii sunt incorporati in gandirea noastra: E.T. Jaynes a remarcat acum mai multe decenii urmatorul fapt surprinzator: avem o intelegere intuitiva mai buna a diferentei dintre ceva care este probabil in proportie de 60 la suta si ceva care este probabil in proportie de 40 la suta decat avem o intelegere despre diferenta dintre, sa zicem 90 la suta si 70 la suta.
Cu alte cuvinte, avem o capacitate mai mare de a evalua si discerne plauzibilitatea unor evenimente in jurul granitei de 50 la suta, decat avem de a evalua situatii care sunt ambele foarte probabile sau foarte putin probabile granita de 50 la suta este mai importanta, iar creierul nostru si-a dezvoltat o sensibilitate mai mare in jurul ei.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.