647 poze   92317 vizite
Albume
1 berzati de vanzare1 voiajori sport1 voiajori sport matca1 voiajori standard   1 poze expo timisoara 20081 voltati maghiari1z vitalitatea porumbeilor2 calitati2 de stiut3 bun de stiut4 sfaturi pentru incepatori6dusmani porumbeilor7 sfaturi pentru columbofili8 sfaturi columbofile9 forma la porumbeiad schaerlaeckensaici sfarsesc porumbeii nostri pentru un cioc de apaalunele fac minuniarticole utile 1articole utile 2baiatu de la tarabolile porumbeilor tratamentele si ordinea acestora inainte de vaccinbusola la porumbeicalendar columbofilcalitatea intodeauna pe primul loccampioni au cercul rotundcampioni la tineretcanari si zebre australienecateva sfaturi despre imperecherecateva sfaturi pentru perioada de zborce ar trebui sa stie fiecarece au si ce nu au in comuncele mai frecvente intrebaricircovirozacoccidiozaconcurs cu porumbeiicorizacum sa ne aparam porumbeii de pasarile de pradacum sa produci porumbei mai bunicum trebuie sa fie porumbeii pe care i cumparamdaca as incepe mainede ce pierdem atatea pasari tineredesigilarea ceasurilordespre antrenamentele porumbeilor la inceput de sezondespre imperecherea reproducatorilordespre misterul pierderilor porumbeilordespre norocdespre olandezi belgieni si ceilaltidespre porumbelu voiajordiftero varioladin experienta articol de ad schaerlaeckensdrojdia de bere vitaminordusardyneducarea puilorelectrolitiexaminarea ochilor porumbeilorfrati janssengafaitul la porumbeii de concursgenetica porumbelului voiajorgripa porumbeilorhrana porumbeiilorhranirea porumbeilor de concursiaurtuliconiteimperecherea si separarea porumbeilorimportanta coincidentei este enormain europa de vestinceputul e greuindex terapeuticinfecti cu ecoliiinfectia cu adenovirusinformatii pentru columbofiliinteresantinterviu cu drde veerd 1intoarcerea femelelorintrebari frecvente 1intrebari frecvente 2intrebari si raspunsurijos joosenjurnalistukoopman 1koopman 2lansare porumbeilegendaru jos klaklucruri de stiutmici trucurimicoplasmaneintelegerinotiuni orientative privind hrananoutati de la olimpiadaobservati partea 1observatii partea 2obtinerea formeioriginile porumbeilor voiajoriotetul de merepacientul englezpagube produse de soimiparamixovirozaparaziti externipeisaje valea jiuluiperceptia timpului la porumbeiperla neagra inebunita dupa stapanul eiporumbei asi nationaliporumbei care nu vor sa se imperechezeporumbei speciali 1porumbei speciali 2porumbei sport puiiporumbeii pe care i cumparamprea departepregatirea porumbeilor in prima saptamana de zborpregatirea puilorprogram principalelor actiuni profilactico curativeproteinepui voiajori standard   eurasa nume ochiregulament fcprreguli de aurreguli de care trebuie sa ne amintimregulile si unele greseli ale columbofililorreteta de hrana mineralasalmonelozasecretul campionilor 1secretul campionilor 2secretul campionilor 3sugestii de ingrijire si intretinere a porumbeilor voiajoritermeni columbofilitrichomonozaun invingatorun porumbel pe nume sisivaccin columbopolivac sVoiajori 2018

membru din 8 April 2007

examinarea ochilor porumbeilor

Ochii porumbeilor trebuie sa fie de preferinta bine incastrati in cap, sa scanteieze de o vie stralucire care in final reflecta o sanatate buna. Membranele ochilor trebuie sa fie bine marcate. Valoarea porumbeilor se poate citi si in irisul lor. Nu este indicat sa pastram in crescatorie porumbeii cu ochii slab colorati si pigmentati. Se prefera deci un ochi bine pigmentat, caci pigmentul colorat contribuie la protectia impotriva luminii puternice a soarelui.
Ochii gris (cenusii, care sunt foarte rari) au irisul plin, intens colorat, pigmentatia gris fiind mai bogata, apropiata chiar de pupila. Acesti porumbei sunt cei mai buni zburatori si reproducatori. A nu fi confundati cu porumbeii cu ochii albi, intre cele doua categorii fiind o diferenta neta de culori. Se spune ca acesti ochi albi apartin porumbeilor care ar avea performante la zbor mai putin bune, dar acest lucru nu este adevarat. Mai exista situatii in care ochii albi sunt acoperiti de o pojghita colorata in bleu-violet si cu pigmentatii (granulatii) in iris, sau daca au culoarea violeta intens in iris ei sunt mult apreciati.
Porumbeii cu ochii de culoare maro (castanie) sunt deoasemenea cautati si ei se preteaza a fi imperecheati cu cei care au ochi gris sau cei cu irisul bogat colorat in galben. Se va evita imperecherea porumbeilor cu irisul de culori deschise (ochi galben deschis, slab pigmentat) cu cei care au ochi albi. Cei care poseda un iris fara pigmenti sau culori intrerupte, prea saraci in vascularitate de pigmenti, sunt voiajori inconstanti. In plus, acestia sunt porumbei batausi, agitati, care se ratacesc usor la zbor.
La unii porumbei campioni se disting, atunci cand sunt consultati cu atentie la ochi, mai multe liniute sau o pata, cateodata alungita oblic, dispusa dedesubtul sau deasupra pupilei. Cateodata o mica linie este suficienta pentru a avea certitudinea ca este vorba de un foarte bun porumbel. Aceasta linie, deobicei intrerupta catre cioc, isi face aparitia in speciala dupa ce porumbelul implineste varsta de doi ani si ne intareste certitudinea ca porumbelul este un campion pe care trebuie sa il urmarim indeaproape referitor la ce performante obtine pe parcursul unui an de competitii.
Subliniez ca trebuie acordata atentie culorii irisului, care trebuie sa fie bine pronuntata si stralucitoare, ca si cum ar fi acoperita de un strat subtire de lustru.
Porumbeii cu ochii brun inchis – masliniu – se preteaza pentru concursurile pe timp intunecos, noros, ploios, deci timp urat si greu pentru zbor. Foarte adesea acestia inving greutatile zborului si se inapoiaza la crescatorie in timp util spre satisfactia columbofilului, fiind apreciati deci ca porumbei foarte buni pentru fond. Pupila lor este inconjurata perfect de cercuri de corelare. Acestea sunt deobicei putin mai negre decat pupila, deci ele s-ar prezenta ca un cerc mai pronuntat decat negrul pupilei. Cercul de corelare nu este neaparat sa fie vizibil la un porumbel bun reproducator. Este recomandabil ca sa existe in fiecare columbarie cativa porumbei voiajori care sa posede un cerc care sa inconjoare perfect pupila. Indiferent de cum este colorat irisul, este un fapt constatat de toti ca unii porumbeii se orienteaza mai usor decat altii si pana in prezent nu s-a putut stabili de nimeni cu precizie ca aceste culori ar avea totusi o influenta oarecare in zborul porumbeilor, dupa cum nici la oameni culoarea irisului nu are importanta atunci cand este vorba de performantele unui mare campion.

De retinut:
Culoarea irisului trebuie sa fie cat mai intens colorata pana langa pupila, caci in aceasta situtie irigarea ochiului cu sange se face perfect, capilarele (arterele subtiri, ca firele de paianjen, din ochi) se alimenteaza perfect normal cu sange, porumbelul in consecinta se va bucura de multa vitalitate.
Porumbelul calator care poseda aceasta vitalitate va fi “in forma”, si aceasta ne-o arata ochiul sau care scanteiaza de viata, fiind viu colorat, irigat puternic de sange.
La unii campioni le citim pe aspectul fetei, in ochii lor (in iris), inteligenta, vitalitatea, forta precum si forma, dar aceasta se poate dobandi dupa multi ani de experienta columbofila.
Concluzia este ca sunt unii columbofili dotati cu un spirit de observatie deosebit, cu o acuitate vizuala perfecta, care percep unele lucruri pe care alti crescatori cu greu le pot observa.
Aceste constatari ne conduc sa credem ca vitalitatea, sanatatea si valoarea sportiva a unui porumbel se poate constata de catre unii columbofili si din modul cum se prezinta pigmentatia irisului precum si din unele semne sau poate din iris.
Toate observatiile noastre este bine sa fie consemnate intr-un caiet-notes al crescatoriei care ar trebui sa existe in toate volierele. Doar procedand astfel columbofilia va putea progresa.

Dupa efectuarea triajului expus mai sus procedam la intocmirea planului de imperecheri pentru sezonul urmator. Socotim daca numarul de masculi corespunde cu cel al femelelor si vom cauta sa inlocuim lipsurile din crescatorii cu porumbei de top.
Columbofilii care vor face un triaj sever in fiecare an nu vor avea o crescatorie suprapopulata si deci nu vor hrani guri inutile.
Dupa selectia riguroasa efectuata vor ramane in crescatorie numai porumbei superbi ca fizionomie, sanatosi, vigurosi si puternici, cu o naparlire perfecta.
Daca in continuare masurile de igiena vor fi respectate cu rigurozitate iar tratamentele preventive ale bolilor efectuate la timp, vom avea putine boli de combatut si astfel viitorul va fi incununat de succese. Cu alte cuvinte, munca noastra va fi rasplatita corespunzator.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 2
porumbeivoiajorimarius 26 January 2013  
LUPA CEASORNICAR PENTRU vizulaizaraea ochiului porumbelului VAND
Raportează
anonim
alex 1 October 2012  
eu am porumbei cu ochii maro si rosii deschis si inchis ce inseamna asta? si cum imi dau seama daca sunt buni?
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.