Sfaturi pentru incepatori
Descriere album: In primul rand trebue sa stiti ca fara rabdare nu veti putea face nimic. Columbofilia este un sport care necesita multa rabdare, munca, vointa, ambitie si cunostinte, acest sport nu se poate face peste noapte.Sunt necesari doi, trei ani pentru a putea fi cu adevarat columbofil. Multi oameni din zilele noastre se considera columbofili avand o crescatorie in care au niste pasari, de diferite rase.
Un columbofil adevarat este acel crescator care este preocupat de sportul columbofil, ingrijeste porumbei voiajori, participa la concursuri, concureaza in fiecare an cu porumbeii.
Acest sport nu se poate face peste noapte.Traim vremuri in care oamenii doresc ca totul sa se faca repede, si cu rezultate cat mai bune.Dar nu e posibil! Ori ce lucru bun, de durata se face cu multa rabdare in timp.
Cel mai usor ar fi sa achizitionam porumbei din linii deja formate, consacrate cu care sa incepem noi sa lucram, incrucisandu-i intre ei. Nu totdeauna pedigreul spune
totul.Se intimpla ca de multe ori sa achizitionam porumbei cu origini fenomenale, cu pedigree impresionante dar porumbelul achizitionat sa nu fie reusit sa aiba anumite defecte native.Este greoi,cu aripi lungi,cu vedere mai slaba stern distorsionat etc..Am patit si eu acest lucru, si nu odata.
In al doilea rand trebuie sa stim ca cea mai buna metoda de verificare a calitatilor porumbeilor este zborul! Asa ne dam seama cel mai usor ce fel de pasari detinem in crescatorie
Ceea ce vreau sa spun este ca nu totdeauna din porumbei consacrati cu linii fenomenale, ies pui care sa mosteneasca calitatile parintilor sau ale bunicilor.De accea acest sport este asa de palpitant, pentru ca, cu porumbeii trebuie lucrat, imperecheati in asa fel incit sa-si transmita calitatile sportive si puilor lor.Cum zic unii oameni; "ca este ca si o loterie" Dar eu le zic acestor oameni ca nu este o loterie ci este o stiinta, pe care daca reusesti sa o cunosti, sa o inveti vei reusii sa ai rezultate cu porumbeii la concursuri.
Un porumbel lucrat cu origini bune, luat in mana ar trebuii sa fie:usor, cu musculatura moale, elastica; privire agera cu ochi limpezi;statura medie, penajul bine pudrat, vioi tot timpul activ.
Problema selectiei poate fi simpla daca santem hotarati in ceea ce dorim sa facem in crescatoria noastra.
Aceasta este valabila nu numai pepentru columbofilii incepatori ci si pentru columbofilii experimentati ,care de multe ori nu reusesc sa gaseasca o solutie corecta la aceasta problema pentru a tine directia buna si a ramane pe drumul cel bun.
Multe crescatorii ,cu toate ca au suferit pierderi importante in concursuri sunt pline de porumbei cu semne de intrebare cu care nu stim ce sa facem-ii lichidam sau ii tinem in continuare?
Pur si simplu nu suntem in stare sa hotaram si aproape de fiecare data nu intervenim ,lasam acele exemplare care nu sunt doar "mancatori"pentru ca nu stim ce sa facem.
De obicei zicem ca "una -doua pasari in plus nu conteaza".Nu ar zice nimeni nimic daca ar fi "una-doua",dar chiar aici e "buba".
Columbofilia moderna implica cat mai multa stinta care este urmata indeaproape de o selectie riguroasa
Se spune ca si in cele mai mici porumbarii se poate concura cu suscces inclusiv la vaduvie.
Cei mai multi columbofili au prea multi porumbei sau este prea mica porumbaria, ori nu este utilata corespunzator.
Columbofilii cu experienta din vest spun ca "de regula victoriile obtinute in concursuri depind in mare masura de porumbariile largi si aerisite" mai bine zis acelea in care selectia se face pe principii de calitate si sanatate si aceste victorii sunt mai mari decat cele a porumbariilor suprapopulate, unde este putin aer propaspat si se simnte mirosul de gainat.
Nu numarul porumbeilor ci valoarea lor decide,mai ales la crescatoriile cu numar mediu de porumbei.
Acolo unde se lucreaza cu sute de porumbei alta e problema deoarece in cazul acestora au si instalatiile corespunzatoare,ei sunt profesionisti si in cazul lor altfel atarna balanta.
Um maxim de 50 de porumbei in lotul de zbor si inca citiva porumbei "ocazionali"(tineret,feleme ale vaduvilor )sunt suficienti pentru a satisface toate categoriile de concursuri organizate de asociatii si da posibilitatea de a obtine rezultate deosebite.
In Belgia (Olanda,Germania) crestarea porumbeilor se concentreaza numai pe calitate, o calitate curata.Ei intretin asemenea porumbei care dupa posibilitaile crescatorului,sa-i aduca in concursuri banii investiti in cresterea si intretinerea lor.
Lotul de porumbei de buna calitate trebuie intretinut in cele mai bune conditii,iar aglomeratia poate distruge cele mai frumoase sperante.
De aceea trebuie dati de o parte porumbeii care impedica mersul inapoi al crescatoriei,cuvantul de ordine sa fie "
Sa-i eliminam pe cei care isi pierd repede tinuta (alura)pe cei la care le bate prea repede inima, pe cei care au sistemul norvos slab.Din zece porumbei ca acestia la noua le este asa larga traheea ca si foalele de la fierarie.
Unul din testele mel prefetate este acesta:Incercati sa nu le dati porumbeilor de mancare si de baut 48 de ore(2 zile) dupa 2 zile li se da hrana din nou.Dupa 2 zile de foame se va vedea care pasari sant slabe sau care nu merita sa consume hrana in volier.
Sa-i eliminam pe cei care slabesc repede dupa acest test..Porumbelul trebuie sa fie rezistent , sa aiba muschi de "otel"petru efortul la care este supus.
Sa-i eliminam pe cei care mananca mult fara socoteala si care cu toate ca manaca mult la un efort mic isi pierd usor calitatile sportive.
Sa ne despartim de cei care la un concurs usor vin "storsi de vlaga"sau mai bine zis de cei care in timp util nu pot sa-si refaca conditia fizica si greutatea lor.
Sa nu pierdem timpul cu cei care numai in anumite conditii se claseaza din sase angajari numai o data.
Nici nu trebuie de doua ori sase saptamani si sezonul columbofil s-a incheiat fara rezultat.
Sa nu ne incredem in exemplarele care mereu sunt flamande, care prin hrana oferita nu reusesc sa se gospodareasca.Intr-un cuvant sa-i linchidam pe acei porumbei la care corpul si componentele lui nu lucreaza precis si
economic.Pe acestia oricum la concursurile de fond ii depasesc ceilalti porumbei.
Sa nu tinem in voliere nici exemplarele care in conditiile oferite celorlalti porumbei , nu sunt in stare sa claseze.Aceasta se refera la exemplarele care arata foarte bine, au origine buna iar rudele din alte crescatorii zboare bine.Sa nu ne facem iluzii, ca de azi pe maine se va intampla o intoarcere miraculoasa.Asteptarea ne va costa timp si bani pieduti.
Avem nevoie de rabdare in fiecare ora din zi,numai astfel putem trece peste micile(de multe ori marile) suparari pe care le avem cu sportul nostru columbofil.
Sa-i indepartam din crescatorii pe cei la care la cea mai mica schimbare de timp sunt sensibili,doar cum dorim sa formam o linie de porumbei puternica.
S-ar putea insira citeva puncte de vedere utile in seletia porumbeilor cu ajutorul carora exemplarele"slabute"sa le indepartam din crescatorie,dar doresc sa ramana intrebari pe seama fiecarui columbofil,intrebari pe care sa si le puna fiecare si sa raspunda la ele.
Porumbeii au nevoie de spatiu!Trebuie sa le asiguram spatiu in voliera cu cat mai repede cu atit mai bine.
Nu uitati, calitatea pasarilor, inseamna deja jumatate din castig, adica din timpul pirdut pentru selectie"
Pentru a nu pierde timp cu selectia, este cel mai bine sa achizitionati porumbei cu origini bune de la crescatori care au porumbei formati, linii formate.
Selectia porumbeilor la mana este una dintre metodele moderne de analizare a calitatilor,fiecarei pasari in parte. Dar pentru a putea selecta porumbeii la mana ne trebuie ceva cunost